! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Jan Hammarlund tilldelas Svenska Vispriset 2020. Bild: Jeanette Andersson

Vispriset 2020 till Jan Hammarlund

21 dec 2020

”Årets pristagare är en äkta världsmedborgare som under hela sitt verksamma liv verkat för att vidga visans horisonter.”

Så inleds motiveringen till att Jan Hammarlund tilldelas årets Svenska Vispris som delas ut av Riksförbundet Visan i Sverige, ”för sitt breda viktiga livsverk i visans tjänst”.

Jan Hammarlund var en del av den progressiva musikrörelsen och engagerade sig mot Vietnamkriget på 1970-talet. Bland mycket annat introducerade han den chilenska vissångerskan Violetta Parra i Sverige. Hammarlund var på sin tid kontroversiell som den tidigaste scenartist att komma ut som öppet homosexuell i Sverige. Joan Baez är hans förebild och Malvina Reynolds hans mentor. Hans mest kända låt är Jag vill leva i Europa tolkad av bland andra Arja Saijonmaa.

2017 gav han ut sitt senaste album, Röda linjen.

Hela motiveringen lyder:
”Årets pristagare är en äkta världsmedborgare som under hela sitt verksamma liv verkat för att vidga visans horisonter. Som artist har han med sin alldeles speciella timbre introducerat oss för visor från en mängd utomnordiska länder. Som gästlärare på Nordiska Visskolan breddar han deltagarnas repertoarkännedom och berättar engagerat om olika vismakare och vistraditioner från Europa och Nord- och Sydamerika.Vid 23 års ålder introducerade han Violeta Parras visor för Sverige, både i översättning och på originalspråk.Tillsammans med Bella Ciao-gruppen har han spridit den italienska visan och med egna visor tar han oss till Schuberts Wien och ett krigsdrabbat Irak.
Nästan mer än de geografiska gränserna har vår pristagare vidgat de politiska gränserna inom visan. Som tidigt öppen homosexuell och med låtar som ”Sexualpolitiskt snack” och ”Ville” lade Jan Hammarlund grunden för framtida HBTQIA + visartister och deras visor. Alltid med gubbkepsen på hjässan och ett vänligt leende på läpparna.”

Annonser