Redaktionsbloggen

Billie Holiday i Commodores studio 1939. Bild: Don Peterson

Vinn biljetter till filmen om Billie Holiday

7 apr 2021

Visst längtar du efter att gå på bio? De stora biopalatsen är visserligen stängda fortfarande men många av de mindre biograferna stretar på och håller öppet för ett begränsat antal besökare.

Den 16 april har den uppmärksammade dokumentären Billie, om Billie Holidays liv och musik, svensk biopremiär och Lira har en bunt biljetter till våra läsare – se tävlingen nedan!

Filmen av James Erskine bygger till stor del på intervjuer gjorda av journalisten Linda Lipnack Kuehl i början av 1970-talet med personer som stod Holiday nära, däribland Count Basie och Charles Mingus. Tanken var att materialet skulle utmynna i en stor biografi om Billie Holiday, men den boken blev aldrig skriven och Kuehl själv dog en tidig död 1978.

Filmen berättar den dramatiska historien om en av de största artisterna i vår tid, ett liv präglat av svåra utmaningar: en turbulent uppväxt, missbruket, våldet och den ständiga kampen i ett rasistiskt samhälle.

Billie utmanar också den etablerade men förenklade bilden att hon plågades av inre demoner, och menar snarare att demonerna var de högst verkliga människorna runt omkring henne, de som utnyttjade och trakasserade henne.

Billie Holiday dog 1959, bara 44 år gammal.

Vill du se filmen på bio? Svara på frågan som följer, senast söndag 11 april, så är du med och tävlar om tio biljettpaket med två biljetter i varje!

Fråga: Vilket var Billie Holidays smeknamn?
1: My Lady
X: Lady Day
2: Lady Di

Mejla in ditt svar till tavling@lira.se senast söndag den 11 april. Vinnarna meddelas per e-post. Nedan följer listan på biografer som kommer att visa filmen – vinnarna bokar själva tid och plats!

Röda Kvarn, Borås
Biografen Roy, Göteborg
Röda Kvarn, Helsingborg
Panora, Malmö
Spegeln, Malmö
Grand, Olofström
Capitol, Stockholm
Grand, Stockholm
Victoria, Stockholm
Zita, Stockholm
Elektra, Västerås
Palladium, Växjö
Scala, Ystad
Folkan, Älmhult

OBS: Vinnarna är utsedda – grattis säger vi till:
Janne Berg, Brita Björs, Leif Carlsson, Dijana Dizdar, Christin Kandell, Stina Klintbom, Fredrik Nordström, Christina Oseghale, Anna Rudolfsson och Lotta Stark som alltså vinner två biljetter vardera till valfri visning.


Fler recensioner

Annonser