Redaktionsbloggen

Vieux Farka Touré ger ut albumet Les racines i juni. Bild: Kiss Diouara

Vieux Farka Touré går tillbaka till rötterna på nya skivan

18 apr 2022

Den maliske gitarristen och sångaren Vieux Farka Touré tar ett nytt kliv framåt – och lite bakåt – i sin karriär med den kommande skivan Les racines, vilket är franska för ”Rötterna”.

Albumet är hans sjätte i eget namn – ej räknat skivorna med The Touré-Raichel Collective, ihop med israelen Idan Raichel – men det första för ärevördiga brittiska etiketten World Circuit och som titeln antyder också hans första lite mer bakåtblickande skiva. Med ökenbluesikonen Ali Farka Touré som far finns där förstås rottrådar att leta bland.

– Tidigt i min karriär frågade folk mig varför jag inte bara följde i min fars fotspår. Men det var viktigt för mig att etablera en egen identitet. Nu när folk vet jag kan göra, kan jag återvända till de rötterna med stolthet och hoppas jag en viss auktoritet, berättar Vieux Farka Touré i ett pressutskick.

Les racines har tagit honom två år att skapa, vilket sammanfallit med coronapandemin, men tanken på en back to the roots-skiva är inte ny.

– Jag har länge velat göra en mer traditionell skiva. Det är viktigt för mig och för det maliska folket att vi behåller kontakten med våra rötter och vår historia.

Les racines släpps den 10 juni, första singeln Gabou ni tie med gästspel av Amadou Bagayoko från Amadou & Mariam finns ute nu.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser