Redaktionsbloggen

Magnus Lindgren ska jazza till hemstaden. Bild: Mats Lefvert

Västerås siktar högt med ny jazzfestival

1 dec 2023

Västerås har en hel del jazzhistoria i ryggen – namn som Lasse Färnlöf, Bobo Stenson, Monica Dominique och Esbjörn Svensson kan kopplas till Mälarstaden – och nu är det dags att kliva fram som festivalstad av rang.

Västerås Jazz Festival kommer att hållas för första i gången i mars nästa år och det sker i nära samarbete med en högst aktiv Västerås-son som konstnärlig ledare: den nyligen Grammybelönade blåsaren Magnus Lindgren.

– Jag vill uppnå en festival av högsta internationella klass med något unikt. Montreux är en av förebilderna för mig, en av de mest berömda jazzfestivalerna som ligger nere vid vackra Genèvesjön. Mälaren är ju inte så dum den heller, säger Magnus Lindgren i ett pressmeddelande.

Det kommer att bjudas konserter, storbandsdans och intima jamsessions, och en unik musikalisk twist med Västerås Sinfonietta som husorkester.

– Eftersom jazzen bygger på improvisation är det väldigt naturligt att influeras av andra genrer. Men jazzen har också mycket att lära av den klassiska musikens kultur med strävan efter hur man kan notera och framföra toner som söker efter en delikat perfektion mellan till exempel ett pianissimo och piano, eller en artikulation. Utmaningarna blir vår inspiration för att ta nästa steg in i den musikaliska framtiden, säger Magnus Lindgren.

Klara artister är i nuläget den amerikanske pianisten John Beasley, den brittiske sångaren Ola Onabulé, Isabella Lundgren, Magnus Öström, Bohuslän Big Band och förstås Magnus Lindgren själv.

Festivalen hålls i Västerås Konserthus 22-23 mars.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser