Redaktionsbloggen

Spelglädje på Konserthuset i Stockholm. Bild: Hélène Lundgren

Välbehövlig värme i mörkret

13 nov 2023

Amadou & Mariam 
Selam Festival, Konserthuset Stockholm 12 november

Amadou Bagayoko och Mariam Doumbia kan vid det här laget kalla sig veteraner. De slog igenom 1998 i Frankrike med låten Je pense à toi. Många samarbeten och priser har samlats in under åren som gått och många turnéer och besök även till Sverige.

Själv såg jag dem första gången på ökenfestivalen i Mali, då med Manu Chao som kompmusiker efter att han samarbetat och producerat deras album Dimanche à Bamako. Deras charm och svängiga västafrikanska pop/rock/blues är svår att värja sig emot och det är inte svårt att förstå deras framgång.

Med sig på ett nästan fullt konserthus i Stockholm har de en spelglad trio på trummor, bas och keyboard som äntrar scenen innan det blinda paret från Mali leds in under publikens ovationer.

Efter en lite trevande inledning av konserten börjar värme och intensitet att sprida sig från scenen och det dröjer inte länge innan hela publiken står dansande i raderna. Vi får höra de flesta av deras hits men även några av de mindre kända låtarna.

Ibland glänser Amadou på gitarren och får till hypnotiska solon uppbackad av bandet där framförallt basisten imponerar med både skicklighet och entusiasm.

En svängig kväll som värmer. Det behövs i detta mörker som råder.

text: Magnus Kjellberg
bild: Hélène Lundgren


Fler recensioner

Annonser