Redaktionsbloggen

Salsastjärnan Issac Delgado inleder programserien Somma på UKK. Bild: Gabriel Bianchini

Uppsalas konserthus öppnar för musikfester i sommar

17 apr 2024

De stora konserthusen tenderar att ligga lågt under just sommarsäsongen, men Uppsala Konsert & Kongress tänker i år annorlunda och lanserar en ambitiös sommarscen fullspäckad med internationella artistbokningar av de mest skilda slag.

– Uppsala ska vara en sommarstad som Uppsalaborna vill stanna i och turister vill resa till från när och fjärran. Musik, kultur och upplevelser har en enastående dragningskraft, säger Henrik Lillsjö, UKK:s vd och konstnärlige ledare i ett pressmeddelande.

Sommar på UKK inleds 5 juni med salsastjärnan Issac Delgado från Kuba och sedan fortsätter det med allt från Philip Glass Ensemble (dock utan kompositören själv) till den kultförklarade Omar Souleyman, från det skandinaviska jazzmonstret Fire! Orchestra till Polarpristagaren Youssou N’Dour och hans band Le Super Étoile De Dakar.

En spännande bokning är också den pakistanskättade men numera New York-baserade Arooj Aftab, sångerska, låtskrivare och producent som rör sig fritt mellan jazz, minimalism och mer traditionellt asiatiska tongångar och samarbetat med exempelvos Anoushka Shankar och Vijay Iyer.

Serien avslutas i augusti som den började, med kubansk salsa, den här gången med det maffiga bandet Havana D’Primera under ledning av sångaren och trumpetaren Alexander Abreu.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser