! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Unikt samarbete mellan Tony Allen och Hugh Masekela ges ut på skiva

27 jan 2020

Två av den afrikanska kontinentens mest inflytelserika musiker någonsin har slagit sig samman för en gemensam skiva med nyskriven musik, som ges ut drygt två år efter att en av dem gick bort.

Vi pratar om nigerianske afrobeat-pionjären Tony Allenalive and kickdrumming – och den sydafrikanske jazztrumpetaren Hugh Masekela, som gick bort i januari 2018.

De två möttes redan på 1970-talet via deras gemensamma musikerkollega Fela Kuti, och det sägs att de sedan pratade om att göra en skiva ihop i flera decennier.

Men det var först 2010 som en konkret möjlighet uppenbarade sig, då de vistades i Storbritannien samtidigt och slöt upp med legendariske producenten Nick Gold för en session med inspelningar.

Dessa avslutades dock aldrig utan hamnade ofärdiga i arkiven där de förblev orörda tills Hugh Masekela gick bort.

Men förra sommaren beslöt sig Tony Allen och Nick Gold för att slutföra arbetet, och nu ges resultatet ut i form av albumet Rejoice, som ges ut den 20 mars på World Circuit.

I Tony Allens ord rymmer skivan ett slag ”sydafrikansk afrikansk-nigeriansk swing-jazz-stuvning” med rötterna stadigt i afrobeat.

Med sig på skivan har de två veteranerna representanter för dagens unga brittiska afrojazz-scen, däribland Tom Herbert (från Acoustic Ladyland), Joe Armon-Jones (från Ezra Collective) och Mutale Chashi (från Kokoroko),

Första smakprovet är singeln We’ve landed, där Tony Allen pratsjunger en text som riktar sig till dagens unga generation.

Patrik Lindgren

Annonser