Redaktionsbloggen

Umeå i jazzigt norrsken. Bild: svenskjazz.se

Umeå utsedd till årets jazzkommun

18 apr 2024

Riksförbundet Svensk Jazz delar varje år ut en utmärkelse med syfte att uppmärksamma den kommun där jazzen gynnats på bästa sätt, och indirekt att uppmuntra jazzlivet där inför framtida utmaningar.

– I ekonomiskt tuffa tider för kulturverksamheter är det viktigt att uppmärksamma kommuner som vågar och vill försvara och utveckla kultur. I Umeå är jazzmusik en självklarhet i stadens kulturutbud, säger Svensk Jazz ordförande Gunno Sandahl i ett pressmeddelande.

I motiveringen till Umeå som årets jazzkommun lyfts självklart den välrenommerade Umeå Jazz Festival fram liksom den högst året runt-aktiva förening som driver den, men också andra arrangörer liksom den rika historien med musiker som fostrats i staden. Och så förstås kommunen ”som generös bidragsgivare och stöttepelare på andra sätt”, och förbundet hoppas att Umeå kan stå som förebild och inspiration för andra kommuner.

Hela motiveringen lyder:

”Den som googlar Umeå och Jazz får snabbt flera hundratusentals träffar. De handlar då inte bara om det arrangerats jazzfestival i staden sedan 1968 och att det både till festivalen och jazzklubben kommer en god blandning av stora internationella stjärnor och lokala band. Träffarna berättar också om ”Svängig jazz på Swingfabriken”, ”Jazz på Folkets Bio”, kurser i jazzdans och om en lång rad legendariska svenska jazzmusiker som fötts och fostrats i Umeå. En tradition som fortsätter även idag.

Kommunens mångåriga stabila stöd som generös bidragsgivare och stöttepelare på andra sätt är en av förutsättningarna för att jazzlivet genom åren växt. Det har också bidragit till att såväl klubb som festival numera huserar i Umeå Folkets Hus, med allt gott som det innebär för den levande scenen för livejazz.

Att staden blev Europas kulturhuvudstad 2014 ligger i linje med detta. Och nu tar kommunen själv också en mer aktiv plats i europeisk kulturpolitik, när kommunalrådet blir ny ambassadör för EIT Culture & Creativity Policy Club. Sammantaget är Umeå Kommun ett föredöme för andra svenska kommuner att titta på och ta efter. Om så sker väntar ett större och rikare jazzliv i hela Sverige.”

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser