Redaktionsbloggen

Tuulikki Bartosik på nya musikaliska äventyr. Bild: Kert Ülenõmm

Tuulikki Bartosik tonsätter Robertsfors på nya singeln

20 jan 2022

Ackordeonisten Tuulikki Bartosik har ägnat pandemitiden åt att söka nya konstnärliga uttryck och släpper nu det första smakprovet från ett till hösten kommande album.

Singeln heter Robertsfors och kom till just där, i Västerbotten vid en strand mot Bottniska viken, en sådan där ögonblicksupplevelse som bara måste översättas i ett konstnärligt uttryck.

– Sandstranden som kändes så otroligt varm under mina fötter fick mig att känna mig hemma. Tallskogen med blåbär, det vida och oändliga havet och så en vacker solnedgång i bakgrunden. Det var ett så lugnt och meditativt tillstånd.

Sången blev en mix av inspelade ljud från stranden, ackordeon, röst och en tolvsträngad kannel (den estniska kantelen).

Tuulikki Bartosik berättar att det kommande albumet är ett resultat av en process att hitta fram till ett sannare artistiskt uttryck.

– Nästan alla mina tidigare album har mest varit inspirerade av min klassiska bakgrund och av traditionella låtar. Nu, när jag haft tid att reflektera över min musikalitet, märker jag att det finns så mycket mer i mig än bara klassisk musik och folkmusik, det finns en hel värld av klanger, pulser och rytmer som vill ut. Nu låter jag allt bara flöda fritt.

– Folkmusiken gav mig rötter – nu växer trädet åt det håll där ljuset finns. Det nya albumet speglar mitt inre på ett rent och djupt sätt, något som krävde tid och erfarenheter och även mod att komma fram till.

Den nya musiken är som en inre resa till platser hon tidigare i livet gjort till sina egna på något vis, platser i länder som Sverige, Finland, Estland, Storbritannien och Japan.

– Jag har använt akustiska ljud från mitt ackordeon för att bygga upp en ljudkarta med både melodiska och perkussiva klanger, som sedan vävs ihop till olika berättelser och ackompanjeras av natur- eller cityljud från platserna de berättar om.

Tuulikki Bartosik berättar att hon är väldigt lyhörd för ljuden när hon kommer till nya platser, och att hon så länge hon kan minnas har spelat in miljöljud.

– En av mina fascinationer är att spela in ljud från tunnelbanor i olika städer, det är där stadspulsen tickar tycker jag.

Tuulikki Bartosik i sitt rätta element. Bild: Ingridient

Bartosik har tidigare använt naturljud i sin musik – det hördes fågelsång redan på förra albumet Tempest in a teapot och ep:n Fýri från i höstas var inspelad mitt i en skog.

– Naturen betyder allt för mig, redan som litet barn levde jag i årstidernas rytmer. Anledningen till det finns nog i mina rötter i sydestniska Võrumaa och den naturdyrkande kulturen där. Jag vistades mycket där som barn och hämtar fortfarande inspiration och kraft till det vardagliga livet där.

Vad gjorde du i Robertsfors förresten?
– Jag är ganska rastlös till min natur och mitt i pandemin ville jag ändå resa till nya ställen trots att alla jobb var inställda. Då bilade vi med hela familjen från Stockholm upp till Norrland och tältade på olika ställen, lagade all mat själva och kände oss fria från allt negativt som hände i världen just då.

– Stranden i Robertsfors var som en dröm, det kändes som paradiset och naturen påminde mig om min barndom i Estland. När jag nu lyssnar på den färdiga låten är jag tillbaks på stranden och känner mig lugn. 

Text: Patrik Lindgren

Singeln Robertsfors finns ute nu på alla digitala plattformar och ett album är planerat till september 2022.


Fler recensioner

Annonser