! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Triakel tonsätter sanna historier från norr

21 mar 2019

Folkmusiktrion Triakels nya skiva Händelser i nord utgår från verklighetsbaserade skillingtryck, så vi frågade Emma Härdelin om det var mer dramatik just i norr förr i tiden?
– Nej, det finns precis lika många historier från söder! Från början tänkte vi att vi skulle göra något om händelser i Jämtland. Men så breddade vi oss till övriga Norrland också. Sen måste vi ju sätta en gräns någonstans, berättar hon och stoppar in snusen.

Trion består av Emma Härdelin på sång och fiol, Janne Strömstedt på harmonium och Kjell-Erik Eriksson på fiol.
– Om man har lyssnat på Triakel förut så kommer man att känna igen oss. Men den här gången har vi fokuserat endast på sanna historier och har haft god hjälp av Landsarkivet i Östersund, Visarkivet och nära vänner för att hitta berättelser.

Emma Härdelin tycker att det är lite annorlunda att sjunga texter med historisk förankring.
– Det blir inte en historia som vilken som helst, det är ingen påhittad saga. Jag tycker det gör skillnad när jag sjunger. Jag vet att jag ibland beskrivs som en väldigt neutral sångare och det tycker jag är helt okej, för det är ju också ett sätt att förmedla en berättelse – att inte dyvla på folk känslor. Och det gör jag inte på den här skivan heller, men inuti mig känner jag det desto mer.

När gruppen hämtat texter från skillingtrycken har de hållit sig relativt strikt till den ursprungliga texten. Med några undantag.
– Vi har inte ändrat texterna mer än kanske någon liten rad här och där. De är så gott som i original. Men sen har vi kanske plockat bort verser här och där … I en hemsk historia kan det vara många verser om hur man ska förhålla sig till gud till exempel. Och såna verser har jag plockat bort ganska många av. De kändes inte så relevanta, inte just nu i alla fall!

Sunniva Brynnel

(text ur Lira #1 2019)

Nya albumet Händelser i nord släpps fredag 22 mars och recenseras här!

Triakel turnerar i Gävleborg 26-31 mars – se exakta speldatum här.

Annonser