Redaktionsbloggen

Pontus de Wolfe samlade medlemmarna i Jazzagenturen för en maratonsession som nu blivit en skivserie.

Tolv timmar i studion blev mastodontprojekt med svensk jazz

12 jun 2020

Coronavåren 2020 har som bekant, förutom all tragik och ekonomisk panik, också lett till en lång rad kreativa uttryck. Ett av dessa tog form den 2 april när Pontus de Wolfe sammankallade ett tjugotal medlemmar i den så kallade Jazzagenturen – en bokningstjänst för jazz till olika slags evenemang.

De samlades för en tolv timmar lång maratonsession i en studio på Skeppsholmen, där de turades om att banda hela femtio låtar, såväl nytolkningar av gamla klassiker som helt nya verk från Jazzagenturens medlemmar.

Dessa inspelningar kommer nu att släppas i fem (!) volymer under resten av 2020, varav den första – Stockholm Corona Sessions vol 1 – görs tillgänglig digitalt i dag den 12 juni.

– Inspelningarna är laddade med både sorg och frustration, men även förlösning och en känsla av att ljuset börjar komma in, skriver Pontus de Wolfe, och berättar om bakgrunden:

– Utöver att fånga fantastisk musik var syftet med inspelningen att skapa en långsiktig inkomst för de medverkande musikerna, som i sann Jazzagentur-anda delar lika på överskottet från streaming och försäljning. Detta blir en symbol för att man som jazzmusiker håller varandra om ryggen både när det kommer till överlevnad och att göra bra musik.

Vid årets slut kommer det bästa från Stockholm Corona Sessions att samlas på en dubbelvinyl.

Patrik Lindgren

På inspelningarna hörs: Fredrik Hermansson, Moussa Fadera, Fredrik Lindborg, Carl Bagge, Martin Höper, Leo Lindberg, Kenji Rabson, Nils Janson, Björn Jansson, Konrad Agnas, Jonas Bäckman, Erik Palmberg, Isabella Lundgren, Matilda Gratte, Lina Nyberg, Niklas Lind.


Fler recensioner

Annonser