Redaktionsbloggen

Duon Thor & Olle öppnar dörren till bankvalvet. Bild: Gabrielle Savoy

Thor & Olle startar världsbank för folkmusik

19 jun 2023

Som en liten ordlek men på fullaste musikaliskt allvar har Thor Ahlgren och Olle Pelayo Lind startat Världsmusikbanken, där man kan lära sig folkmusiklåtar från många av jordens hörn. Vi ställde tre frågor till de två musikanterna.

Vad möts användaren av på Världsmusikbanken?

Olle: I första hand av en låtbank. Jag tror vi är uppe i tjugo låtar nu och banken är ständigt växande. Grundtanken är att det ska vara låtar som representerar aktiva folkmusiktraditioner i Sverige, men det är också inspelningar som vi gör av musiker på våra resor i världen. Man får ju passa på att spela in de där speciella mötena!

I vilken form finns musiken på banken?

Olle: Det är framför allt videoinspelningar, där musikerna först spelar igenom musiken som om de spelade den till dans och sen spelar de låten en gång till långsamt. Men det finns också noter och ackordanalyser. Det är vi två som gör mycket av nedteckningen av låtarna. Just nu finns låtbanken och så finns det en sektion som vi kallar för lätta låtar. Det tillkommer också en kompbank, med olika grundkomp, taktarter och ackordgrepp.

Vem riktar sig sidan till?

Olle: Framför allt till glada amatörer. Vi vill samla en repertoar för de som kanske går, eller vill gå, på folkmusikjam men inte har en repertoar för det. Det vill vi råda bot på i Sverige. Vi riktar oss också till Kulturskolans lärare, till exempel om man ska ha en specialdag med exempelvis grekisk musik så kanske man kan hitta arrangemang på en grekisk låt på banken och förslag på vad olika instrument kan göra på en låt.

Ni är aktiva med att arrangera en massa andra grejer, bland annat World Sessions i Göteborg. Berätta lite om det!

Thor: Konceptet är att vi ska anordna något slags livemusik i Göteborg varje torsdag. Antingen konsert eller jam, och ibland blir det ju jam efter konserter också! I Sverige är vi inte lika vana vid att gå på och spela i eller lyssna på sessions som de är i Skottland och Irland till exempel. Det där måste man nästan träna upp! Vi har anordnat konsert en gång i månaden i Göteborg och vår ambition är också att ordna med turnéer för musikerna som kommer hit och spelar, så vi samarbetar med andra arrangörer kring det. I juni kommer finske durspelaren Antti Paalanen och spelar på Hängmattan i Majorna.

Du hittar låtbanken här: varldsmusikbanken.se

Text: Sunniva Brynnel

(ur Lira #2 2023)


Fler recensioner

Annonser