Redaktionsbloggen

Tamikrest är tillbaka i Sverige. Bild: Hélène Lundgren

Tamikrest kom med värme och variation

10 mar 2023

Tamikrest 
Fasching. Stockholm 9 mars 2023 

Efter en försenad start körs kvällen igång med en av mina favoritlåtar, Awnafin, och jag och publiken på ett utsålt Fasching åker med direkt. De har ju varit här två gånger förut så det känns som att stora delar av publiken redan har en känsla för vad som komma skall.

Många medlemmar har passerat i gruppen sedan starten 2006 i Kidal i norra Mali. Men sångaren och gitarristen Ousmane Ag Mossa (bra sångare och gitarrist) är det självklara ankaret i det gungande ökenskeppet som besöker många musikaliska oaser där det hittas nya influenser till deras ökenrockhybrid.

Personligen gillar jag när band överraskar och i bästa fall utvecklar sin musik med nya möten. Och Tamikrest är definitivt ett av dem. Texterna på tamakesh lär handla om tuaregernas situation både socialt och politiskt där de hamnat i ett slags frysbox, bland annat på grund av den rådande situationen i Mali.

Många olika stilar och tempon blandas och en variant är när Aghaly Ag Muhamedine (djembe, sång) tar över och visar sig vara en utmärkt leadsångare och gitarrist. Och även när den fine kompgitarristen Paul Salvagnac får leka och åka på soloresa i psykedelia. Basisten Cheick Ag Tiglia och trummisen Nicolas Grupp lägger en tung stadig grund för musiken att luta sig mot. Bör även noteras att det ofta byts tonart vilket inte alltid är fallet i den här genren.

Kvällens avslutas med som extranummer en vacker mollig lägereldslåy där det känns som att man sitter under stjärnorna i öknen en kall klar stilla natt.

Text: Magnus Kjellberg
Bild: Hélène Lundgren


Fler recensioner

Annonser