Redaktionsbloggen

Per Texas Johansson med några av sina kompisar från förr. Bild: Sven Boija

Svenska jazzklassiker ges ut på nytt

16 aug 2023

Två av den samtida svenska jazzens riktiga klassiker – ja, bägge tog sig in på topp tio när Lira utsåg tidernas 100 bästa svenska jazzskivor för några år sedan – ges ut på nytt i höst, för första gången på vinyl. 

Den ena är Per Texas Johanssons skiva Alla mina kompisar från 1998, Texas riktiga genombrott: den fick Grammis, blev Gyllene skivan i OJ och gav honom själv inte mindre än två Sveriges Radio-Jazzkatter. På Liras lista hamnade den på sjunde plats efter i tur och ordning Jan Johansson, Lars Gullin, Monica Zetterlund, EST, Bernt Rosengren och Bobo Stenson.

Återutgivningen är på dubbel-lp, där ursprungs-cd:ns låtar fördelats på tre sidor medan den fjärde sidan utgörs av tidigare outgivet material. Vi får där höra tre låtar från inspelningarna som inte kom med på skivan första gången, och dessutom låten Parkförvaltningen i fullängd – på originalet är den nedklippt i kortversion.

Jonas Kullhammar berättar att Alla mina kompisar länge varit en av hans absoluta favoritskivor och menar att det är en av de bästa jazzskivor som någonsin släppts i Sverige.

– Jag var själv tonåring när den kom, och hörde bandet på Fasching när de spelade materialet för första gången, inför inspelningen. Det var en total käftsmäll, och dessutom mitt allra första möte som lyssnare med Johan Lindström, som gästar på pedal steel på skivan. Jag tycker än idag att det är ett makalöst album, som är totalt tidlöst.

Jonas Kullhammar när det begav sig 2003, med Torbjörn Zetterberg i bakgrunden. Bild: Elin Berge

På Liralistans nionde plats hittade vi så nästa föremål för återuppståndelse, Jonas Kullhammar Quartets Plays loud for the people som i år fyller tjugo år och var den skiva med vilken ”det verkligen brakade loss” som saxofonisten själv sagt.

Bägge skivorna ges ut under hösten ut av Jonas Kullhammars egen etikett Moserobie, och först ut blir hans egen kvartettskiva i oktober. Alla mina kompisar väntas sedan i november eller december.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser