Redaktionsbloggen

Sara Parkman fick skicka inte mindre än tre tacktal via sms ... Bild: Olof Grind

Storslam för Sara Parkman på Manifestgalan

23 feb 2023

Den tjugonde upplagan av Manifestgalan och den allra första att hållas i Göteborg blev till Sara Parkmans stora kväll. Olyckligt nog kunde hon själv inte närvara för att ta emot de hela tre priser hon lyckades ro hem: inte enbart årets folkmusik för skivan Eros agape philia utan även årets experimentella i duo med Maria W Horn och skivan Funeral folk, och därtill årets kompositör i partnerskap med Hampus Norén.

Man skulle också kunna vinkla det som att folkmusiken generellt och i bred bemärkelse stod som ett slags vinnare den här kvällen, för förutom Parkmans trippel var det Lirabekanta Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye som fullvärdigt tog hem årets barnmusik för fina skivan A troym oyf a boym, medan samlingsskivan Dans på svenska tog hem kategorin årets rytm med ruffiga dansgolvsremakes av allt från vallåtar till jojk.

Ja, till och med årets metal – bandet Besvärjelsen – har faktiskt tydliga rötter i nordisk folkmusik.

Å andra sidan kan man förstås lite beskt påpeka att all den folkmusik som lyftes fram var idel genreöverskridande sådan. 

Martin Hederos tog emot jazzpriset för Hederosgruppens andra album Ståplats.

Nåväl. I jazzkategorin gick priset tämligen lättippat till Hederosgruppen, ett pris som Liras senaste omslagspojke Martin Hederos förtjust tog emot med närmast en ursäkt – för att han fräckt satt sitt eget namn på den kvintett som verkligen är ett band med fem jämbördiga låtskrivare i Josef Kallerdahl, Konrad Agnas, Emil Strandberg och Andreas Sjögren.

Ellinor Brolin vann vispriset med skivan Det tredje årtusendet där hon tolkar Kjell Höglund. Övriga vinnare och alla motiveringare finns på Manifestgalans hemsida.

För övrigt måste det i ärlighetens namn påpekas att det var en ganska ofokuserad och babblig galakväll – från publikens sida. Det var onekligen lätt att tycka lite synd om kvällens konferencier, en sedvanligt proffsig och ofta rolig Anna Charlotta Gunnarson, som fick föra en tuff kamp mot det ofta överröstande sorlet från bardelen av lokalen, där merparten av åskådarna trängdes medan själva golvet närmast framför scenen var påfallande glest.

I kombination med att påfallande många pristagare inte var på plats blev inramningen lite avslagen – så vi får väl se om Göteborg får fler chanser att hålla i galan…

Patrik Lindgren

PS: Missa inte fredagens spelning med Sara Parkman på Umefolk!


Fler recensioner

Annonser