Redaktionsbloggen

Japp, även svängiga Incognito kommer! Bild: Marc Albert

Stockholm Jazz bullar upp för ny höstfest

28 mar 2023

Det kan ju tyckas långt bara att tänka på sommaren men därefter blir det faktiskt höst igen! Och det fina med den årstiden är förstås årets stora jazzhändelse i huvudstaden. Redan i dag presenterade Stockholm Jazz Festival ett första smakprov av programmet 13-22 oktober.

Och nog finns där en del godbitar att sukta efter. Eller vad sägs om ett möte mellan sångerskan Norma Winstone och gitarristen Ralph Towner? Eller två av den unga amerikanska generationens hetasta namn: harpisten Brandee Younger och altsaxofonisten Lakecia Benjamin.

Från den svenska scenen kommer förstås en rad akter, däribland Daniel Karlsson Trio (ny skiva på gång), Oddjob och Georg Riedel med sitt nya projekt Jiddischland.

Och jodå, Fasching fick tydligen inte nog med Langendorf Uniteds premiärspelning i februari, så Stockholm får en chans till att fånga detta superband.

Intressant låter också festivalens öppningskonsert, en hyllningskväll till EST/Esbjörn Svensson Trio, där Dan Berglund och Magnus Öström bjudit in Ulf Wakenius, Magnus Lindgren, Verneri Pohjola och Joel Lyssarides för att ingjuta nytt liv i trions musik.

– Trots att det är femton år sedan EST tystnade tvärt, i och med Esbjörn Svenssons tragiska bortgång, har intresset för bandet aldrig avtagit. Det är med stor glädje och en stor portion vemod vi bjuder in Magnus och Dan tillsammans med några av svensk jazz allra främsta musiker att fira bandets trettioårsdag, säger Eric Birath, festivalchef för Stockholm Jazz Festival.

Läs mer på festivalens hemsida.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser