Redaktionsbloggen

Triakel kommer till Svalsjö Folk! Pressbild.

Stjärnspäckat på lilla Svalsjö Folk

14 aug 2023

Festival-Sverige bärs till stora delar upp av lokala entusiaster, som på outgrundliga vis lyckas bygga upp dessa kreativa mötesplatser år efter år. En nykomling av det slaget är lilla Svalsjö Folk, mellan Kisa och Malexander i Östergötland, som i år hålls för tredje gången.

De två festivaldagarna 25-26 augusti rymmer ett imponerande starkt litet program både vad gäller kurser, och konserter, med artister som Irmelin, Triakel, Erika & Cecilia, Daniel & Emma Reid och trion Björnlert/Hedin/Pekkari.

Vi tog ett litet snack med Per Helldorff, som är med och driver Svalsjö Folk tillsammans med sin fru och sina grannar.

Det låter väldigt gemytligt att driva festival ihop med fru och grannar! Hur kom det sig?

– Min fru Anna och jag bor i en gammal lanthandel i Svalsjö, där vi ställer ut vårt och andras konsthantverk och konst. Ett riktigt kulturhus! Först började vi ordna konserter här men sedan växte vi ur lokalen. Sen köpte Stefan och Kerstin Ingels Öberg granngården utan att veta om att vi bodde här! Vi hade träffats lite på stämmor och festivaler, så vi började prata om att anordna spelmansträffar. Sen växte det till en festival på deras loge.

Hur är det med boende och mat under festivalen?

– Det är en annan granne som gör hamburgare, och vi ordnar själva med vegetariska alternativ och frukost för de som campar. Det är en fantastiskt vacker miljö med camping på gärdet här.

Ni startade i slutskedet av pandemin, berätta!

– Vi hade lite flyt eftersom vi startade 2021 när det fortfarande var mycket som var inställt. Vi lade medvetet festivalen så sent som möjligt i slutet på augusti och hoppades att det blivit ordning på restriktionerna då. Och det kom mycket folk första året!

Text: Sunniva Brynnel

(ur Lira #2 2023)


Fler recensioner

Annonser