Redaktionsbloggen

Stig Dagerman, någon gång på 1940-talet. Bild: Wikipedia.

Stig Dagerman hyllas med nya tonsättningar

5 okt 2023

Just i dag är det exakt hundra år sedan författaren och skribenten Stig Dagerman föddes, vilket har uppmärksammats i en rad sammanhang under året. 

Dagerman blev bara 31 år men hann sätta stora avtryck både som romanförfattare, diktare, reportageskribent och med sina många dagsverser i tidningen Arbetaren.

Hans texter har tonsatts i många sammanhang genom åren, från Fred Åkerström via Hawkey Franzén till Ola Sandström. Häromdagen kom Maria L Hallengren ut med ep:n Flickan i Gamla Stan, med fyra nya tonsättningar tillkomna i samarbete med musikern och producenten Daniel Östersjö. 

Skivans inledande Månskensstycke bygger på en dikt som en 17-årig Stig Dagerman – då fortfarande med namnet Stig H Jansson – fick publicerad i vårnumret av skoltidningen vid Södra Latin i Stockholm 1941.

Titelspåret Flickan i Gamla Stan är en dikt som publicerades i tidningen Idun när Stockholm fyllde 700 år. Numret var ägnat ”stockholmskan” genom seklerna och Dagermans dikt presenterades som ”en frän och graciös pastoral om en Ulla Winblad av i dag från Gamla Stan”.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser