! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Dur Dur Band International inledde Selam Festival. BIld: Hélène Lundgren

Somalisk funk och etiopisk reggae på Selamfestivalen

11 mar 2018

Dur Dur Band International
Selam Festival, Fasching, Stockholm 9 mars 2018

Sami Dan / Betty G
Selam Festival, Nalen, Stockholm 10 mars 2018

Dur Dur Band International inleder Selam Festival med sin svängiga old school-funk. Bandet fanns redan på 1990-talet i Mogadishu, Somalia, men splittrades då kriget började. Långt senare i London återfann några av medlemmarna varandra och startade en delvis ny upplaga av bandet (”International”). Stundtals svänger tiomannabandet (kvällen till ära kryddad med en saxofonist) grymt. Med funken i botten åker vi tillbaka till Mogadishu på 1990-talet (tänk James Brown möter Fela Kuti).

_V4A0264Ibland i baktakt och med lite dofter från grannlandet Etiopien eller lite Orchestra Baobab-vibbar. Vokalisten Fadumina kryddar det hela med skön karismatisk röst och flera i bandet visar begåvning i ämnet. Ibland kan det vara lite suddigt och otajt men som helhet: klart nice.

_V4A0538Först ut på Nalen dagen därpå är Betty G, en sympatisk (hon är engagerad i humanitära frågor) och hårt jobbande sångerska i vad man mest kan beskriva som etiopisk pop eller r&b. Hon har en fin röst och energi och bandet (som snart ska visa sig vara Sami Dans band) kompar bra. I enstaka låtar kan det lyfta ordentligt och ibland kan det dofta lite etno eller reggae, men ska man klaga på nåt så är det väl den bristande originaliteten i själva låtarna.


Sami Dan är en populär reggaeartist med mycket rootsreggae i bagaget. Det är kanske inte så känt att reggae är stort i Etiopien, men rastafari har sitt ursprung där så kanske är det inte så konstigt att etiopierna omfamnat musikformen.

_V4A0541Sami Dan har en fin röst och bandet kompar honom habilt genom en klassisk reggaekonsert utan några större överraskningar. Men det svänger och publiken dansar och sjunger med, en publik som för övrigt nästan enbart består av folk med till synes etiopiskt påbrå.

Var är resten av publiken? Så många konserter jag varit på har helt försummats av den vita publiken. Kvällens konserter borde passa en mycket mer mainstream publik: det svänger, är dansant och är absolut ingen svår musik. Musik är en mycket bra mötesplats och just här borde det mötas …

text: Magnus Kjellberg
bild: Hélène Lundgren

Annonser