Skivrecension

Zyklus 1
Pulserande fri jazz

Denzler Grip Johansson

Zyklus 1

Skivbolag: Umlaut Records
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 28 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Sven-Åke Johansson är en av pionjärerna inom den europeiska frijazzen. Han spelar trummorna dämpat exakt, där varje tillslag är noggrant planerat och håller sig inom ett begränsat register. I stället varierar rytm, ljudstyrka och tempo. Ett avklarnat och ibland häpnadsväckande förenklat spel som ändå lockar mitt lyssnaröra.

Bertrand Denzler tillför musiken massa och volym genom envetna upprepningar och små förskjutningar, och skapar ett trollbindande ljudrum inom tenorsaxofonens normala omfång. Joel Grip står stadigt med fingrarna i basfiolens traditionella klangområde. Melodisk enkelhet, lugn och bestämd. Musiken pulserar.

Sven-Åke Johansson kallar trions musik en icke-expressiv fri jazz. Spelet är ingen uppvisning och inget behöver bevisas. Jag tror att de framför allt vill hålla på, gräva in sig i musiken. Detta är tredje skivan med denna trio, som även går under namnet Neuköllner Modelle. På den förra medverkade också en annan pionjär, Alexander von Schlippenbach på piano.

Här är fyra långa stycken på en dubbel-cd, nära två timmar musik, och trots att musiken komponeras i den stund den spelas finns här ändå något bekant. En klar känsla för form där vi omfamnas av den böljande energin. Och trots att den egentligen inte sticker ut blir man gärna kvar i musiken.

Annonser