Skivrecension

Zartir
Armeniska folk-tolkningar med rituella inslag

The Gurdjieff Ensemble – Levon Eskenian

Zartir

Skivbolag: ECM/Naxos
Format: CD/DL
Recenserad av: Jonathan Jansson
Publicerad: 23 feb 2024

Dela den här recensionen:

Zartir betyder ”vakna” – måhända en referens till Gurdjieffs tes att människans medvetande är ”slumrande”, att hon lever sitt liv i ett slags dvala. Levon Eskenians ensemble tar här hem Gurdjieffs kompositioner till deras gemensamma hemland Armenien och tolkar dem inom traditionen av askohker, som är barder och trubadurer som länge fört vidare mystiska berättelser. Med på skivan finns också stycken av andra traditionsbärare som Ashugh Jivani och Sayat-Nova.

Slutspåret utmärker sig nog mest: Gurdjieffs The great prayer, där inspirationen hämtats från flera religioners ritualmusik. Ensemblen framför det tillsammans med National Chamber Choir of Armenia och tillsammans ger de arrangemanget ett extra stort mått av andakt och vördnad. 

Samtidigt behöver man inte oroa sig för att det ska låta pretentiöst eller osvängigt. Det hörs att det är traditionsmusiker som spelar, och att många av Gurdjieffs kompositioner skrevs med syfte att dansas till. Lyssnaren får bekanta sig med instrument som santur, burvar, timbuk och oud, och när man väl gjort det fortsätter arrangemangen ändå att överraska.


Fler recensioner

Annonser