! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Rap-jazzblandning

Juno

Young star

Skivbolag: Jazzland
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 28 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Norska kvintetten Juno ser inga gränser mellan musik-genrer. Sångerskorna och rapparna Thea Ellingsen Grant och Malin Dahl Ødegård backas upp av tenorsaxofonisten Mona Krogstad och batteristen Ingvald Andre Vassbø i en egen musikmix. Kontrabasisten Georgia Wartel Collins är faktiskt ursprungligen från Göteborg, den enda icke-norska musikanten i gruppen, men hon bor numera i Trondheim.
Medlemmarna träffades på just Trondheims jazzakademi där de tvivelsutan varit flitiga och kunniga elever. Men musiken som strömmar ur dessa fyra damer och en man är ingalunda så enkel att etikettera som att det skulle vara ”jazz”. Akademiskt lagd, möjligen. På albumet Young star innehar rap en viktig och central position. Här finns förstås sång också, men rapen är ofrånkomlig. Jag kommer att tänka lite på en ung Neneh Cherry, fast med mindre street-attityd. Musiken rymmer inslag av jazz, experimentell improvisation, barock vokalmusik, r’n’b, funk, hiphop, pop, rock. Ja, till och med svävande ambient-stämningar.
Ett brett anslag, som synes. Producenten Kristoffer Lo (Highasakite) har gjort ett lyhört studiojobb för att fästa denna redan lätt omsusade livekvintett. Musikblandningen på Young star är kommendabel och glädjande, men i floden av nya releaser ser jag ändå inte hur just Juno ska hitta en större publik. Ungdomlig energi och en evig intressant uppfinningsrikedom finns dock här så att det räcker och blir över. Vi kommer att få höra mer av de här musikerna och sångerskorna. Juno what I mean?

Annonser