! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Traditionellt från Lagos

Diverse artister

Yoruba! Songs and rhythms for the Yoruba gods in Nigeria

Skivbolag: Soul Jazz
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 20 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den här dubbel-lp:n alternativt enkel-cd-skivan är inspelad nyligen i Lagos, Nigeria, men skulle lika gärna kunna vara ett halvsekel gammal. Soul Jazz Records-bossen Stuart Baker har samproducerat ihop med Laolu Akins, grundaren av kultförklararade Blo, ett afrofunkrockband från 1970-talets Nigeria.
Vi får höra lokala mästartrummare under ledning av Olatunji Samson Sotimirin och sångare som Janet Olufanmilayo Abe. Sångerna på skivan lovsjunger de nigerianska gudarna i den traditionella Yoruba-religionen. Till trum- och slagverkskomp hyllas Yemoja, Obatala, Ogun, Sango och andra heliga namn. Här finns också flera spår utan sång, med fokus på talking drums och bata- och dundun-trummorna. Det är ingen skiva för middagsbjudningar eller fester, mer av en antropologisk gärning, men det är fascinerande att ta del av.

Som alltid när det gäller Soul Jazz levereras ett matigt och informativt häfte med text och fotografier. Perfekt för alla som vill veta mer om Yoruba och dess sociala och historiska kontext. Art Blakey och Dizzy Gillespie är bara några afrikansk-amerikanska jazzmusiker som påverkats. Vi hör ekon i all latinmusik som spreds från New York, som mambo och boogaloo.

Annonser