! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Ghanaguld Lira Gillar

Ebo Taylor

Yen ara

Skivbolag: Mr Bongo
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 5 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Yen ara är Ebo Taylors första nya studioalbum på fem år. Denna 82-årige musiklegendar från Ghana komponerar, arrangerar, sjunger och spelar gitarr som om åldern bara var en siffra likt den som hänger vid din port. Hans musik är hans hem, hans hem är hans musik.
Nu när Ebo Taylors sjunde decennium som verksam musiker närmar sig sitt slut kan han se tillbaka på ett händelserikt liv. Han har pluggat musik i London ihop med Fela Kuti. Afrobeat var också en influens i Ebo Taylors egen musik, som sticker ut från övrig highlife-musik från Ghana. På senare år har Taylor fått uppleva en renässans för sin egen musik, både för de nya skivorna och för ambitiösa återutgivningar.
Musiken på Yen ara lyser av självklarhet, stolthet och en vilja att göra allting rätt, och inte minst: att lyckas i sitt uppsåt. Producenten Justin Adams (Tinariwen, Robert Plant, Rachid Taha) har fångat en stark livenerv i studion i Amsterdam. Saltpond City Band, med två av Ebo Taylors söner i sättningen, spelar formidabelt tajt bakom en Ebo Taylor som kanske aldrig låtit bättre. Ja, eller minst lika bra som tidigare. Jazzen, konkoman, highlifen, afrobeaten. Allt finns där, infogat i en musik som bara känns så självklar att jag kapitulerar direkt. Och så finns här många dansgolvsvältare.
En sak som slår lyssnaren är att musiken är aningen mer perkussiv på Yen ara. Det är som att Ebo Taylors hjärta aldrig vill sluta slå för musiken. Må det pumpa länge än.

Annonser