! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Slagverkssväng

Yakumbé

Yakumbé

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Ulf Torstensson
Publicerad: 26 jul 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Slagverksensemblen Yakumbé bildades redan 1993 av Juan Romero, som fortfarande är musikalisk ledare för den just nu 15 personer stora gruppen. Efter att i början ha fokuserat runt uruguayanska candombe-rytmer har tyngdpunkten med tiden förskjutits mot brasiliansk samba men man har också breddat sina influenser åt alla möjliga håll. Förutom trummor och andra slagverk är även sång, och ibland blåsinstrument, ett inslag i deras framträdanden.
Skivan inleds med en orgie i rytmer som låter precis som den heter, Afrocumbia, alltså den colombianska cumbians växelbas och grundrytmer med solon som ofta illustrerar det afrikanska arvet i latinamerikanskt slagverk. Fortsättningen är en väl avvägd blandning av rena slagverksnummer och mer finstämda stycken.
Den korta Bubba boll får mig att minnas Iskra och gör mig övertygad att bandet jobbat en hel del med barnpublik. Det är inte helt enkelt att göra ett sådant här typiskt liveband rättvisa utan det visuella – vilket kanske förklarar att de skivdebuterar först efter drygt tjugo år – men jag tycker att de lyckas förmedla både energi och spelglädje.

Annonser