! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Ett besök i andevärlden Lira Gillar

Fay Hield

Wrackline

Skivbolag: Topic
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När folk-musik-forskaren och föreläsaren Fay Hield släppte sitt debut-album för tio år sedan, var hon den första nya artist som skivbolaget Topic skrev kontrakt med på ett decennium. Efter två album släppte hon ett album på ett annat bolag, men fyra år senare är hon nu tillbaka med en stiltypisk Topic-utgåva.

Wrackline (den linje med sjögräs, kelp, snäckskal och annan bråte som markerar högvattennivån på en havsstrand) koncentrerar Hield sig på traditionella historier om den värld som består av älvor, spöken och magiska djur; liksom på våra känslomässiga reaktioner på rymden mellan deras värld och vår.

Fem av låtarna är skrivna av Hield enligt traditionens ramar och regler, sex av de övriga är huvudsakligen traditionella texter som hon har tonsatt, bland dem skivans centrala sång, den drygt sju minuter långa, episka balladen Sir Launfal. Musiken är visserligen ny, men den låter minst lika traditionell som skivans enda helt traditionella spår, den romantiska Sweet William’s ghost.

Musiken på Wrackline är akustisk, varierad och atmosfärisk. Texten till inledande Hare spell är en trollformel hämtad från en bekännelse från en häxprocess från 1662. Den drivs på av ett dramatiskt repetitivt ackompanjemang på gitarr och bas, med fioldrone och trumma. 

Texten till Pig song, med jazziga ackord i kabaretstil, är ett stycke ur en music hall-sång som censurerades av BBC 1935. Wing flash är en lament med orientaliska tongångar och When she comes är skivans stora final där Hields röst glänsande svävar över tramporgel, bas och fioldrones.

Fay Hields röst är betagande och imponerande. Hon sjunger med närvaro, medvetet och enkelt, och emellanåt med ett eko av en ung June Tabor. Hon bidrar också med banjospel men backas upp av en kvalificerad grupp medmusikanter: Rob Harbron (concertina, gitarr, tramp-orgel), Sam Sweeney (fiol, viola, nyckelharpa), Ben Nicholls (ståbas) och Ewan MacPherson (mungiga).

Wrackline är en välkommen återkomst för soloartisten Fay Hield. Man får verkligen hoppas det inte dröjer fyra år till nästa skiva.

Annonser