! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jubilar i världsjazz

Karl Seglem

Worldjazz / Lærad (The tree) / Live in Germany

Skivbolag: Norcd
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 14 aug 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

De flesta musiker skapar på något sätt sin egna värld, genom sitt uttryck. Men inte så många har en verkligt unik musikalisk röst och värld. Norske låtmakaren, saxofonisten och gethornsspelaren med mera Karl Seglem tillhör definitivt kategorin med en helt unik musikalisk värld.
I år firar han 30 år som frilansmusiker, komponist och poet. Då passar han på att ge ut tre album, som också finns samlade i en box. Worldjazz är en samlingskiva med den musik jag mest förknippar med honom; en slags blandning av världsmusik, norsk folkmusik och jazz, där hardangerfela, elektroniska beats och hans egna saxofoner och gethorn skapar organiskt fängslande musik.
På Lærad (The tree) får vi oss en på sätt och vis rätt radikal musik till livs. Här spelar Karl Seglem get­ och antilop-horn i en i övrigt elektronisk musik. Inspirationen är hämtad från nordisk mytologi där Laerd är det träd som står på taket i Valhalla. Musiken är på samma gång urgammal och helt samtida; en urtidsambient med fascinerande klanger från de rätt begränsade hornen och därtill de elektroniska rytmerna och klangerna.
Ytterligare en relief av hans musik möter vi på konsertupptagningen med hans akustiska kvartett. De gör en typiskt nordisk jazz med många fina folkmelodier och visst hör man vidderna i de norska landskapen. Suveränt lyhörd nordisk jazz, som på sätt och vis är den minst säregna i Karl Seglems värld. Inte desto mindre mycket njutbar. Det är bara att lyfta på hatten för en storartad musiker och kompositör.

Annonser