! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Extas från en jazzlegend

Alice Coltrane

World spiritual classics 1: The ecstatic music of Alice Coltrane Turiyasangitananda

Skivbolag: Luaka Bop
Recenserad av: Christopher Thorén
Publicerad: 20 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är en otroligt fascinerande resa hon gjort, Alice Coltrane. Från klassiskt skolad kyrkopianist som barn, till jazzmusikern som gifte sig och spelade med en av de mest inflytelserika jazzmusikerna någonsin, sedan vidare sökande i religion. Till slut, efter ett antal makalösa andliga jazzplattor i eget namn, grundare av ett vediskt ashram i Kalifornien och lämnade därmed jazzscenen i nästan trettio år.
Musiken, tagen från fyra egenutgivna kassetter, menade för hennes församling, ger oss jazzfans en inblick i vad det var hon gjorde musikaliskt under dessa år.
Visst finns mycket av det du väntar dig av musik spelat på ett ashram. Men det är inte den vanliga meditationsskivan du hör hos din massör. Har finns självklart de indiska influenserna, extatiska körer och tamburiner. Men också gospel, spår av europeisk koral, harpa och framför allt hennes utomjordiska synt och vacker sång som jag inte hört tidigare.
Det är alltså inte någon enkel bruksmusik för gudstjänster utan hon visar här fortfarande sin storhet som musiker. Snyggt avvägda men ganska oväntade arrangemang och det skickliga och innerligt andliga spelet fångar in mig i extasen. Dessutom kommer den i en snygg paketering i en bok med texter och intervjuer.

Annonser