! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

”Scandaluzian fusion”

Kasper Søeborg & Lars Bo Kujahn

Word’n global

Skivbolag: Olafsongs
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 19 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Gitarristen Kasper Søeborg och qanun-spelaren Lars Bo Kujahn har i Köpenhamn skapat en skiva med instrumentalmusik inspirerad av av dikter av den persiska sufi-diktaren Rumi och gammal kinesisk poesi. 

De kallar sin musikstil för ”Scandaluzian fusion” och det finns nog någon logik i den bestämningen. På skivan har de sällskap av indiska musiker som spelar tablas och flöjt. Søeborg och Kujahn har hittat en musikalisk nisch som de utforskar väl och jag hör deras al-andalusiska koppling tydligt, de har funnit den stämning och attityd som hör ihop med denna historiska period och kultur. 

Det enda jag har problem med i konceptet är att dikterna som inspirerat musikskapandet inte finns med, varken som sång eller i det medföljande skivkonvolutet. Man saknar detta, särskilt eftersom de skapat en förväntan på poesi redan med skivans titel. 

Som lyssnare vill man inte nöja sig med att få berättat att musikerna hämtat inspiration från dikter – man blir ju nyfiken och vill veta lite mer om detta och kunna följa kopplingen mellan poesin och musiken. Där lämnas man helt i sticket!

Annonser