Skivrecension

Woodlands
Trivsamt folkligt

Woodlands

Woodlands

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Kristina Leesik, fiol och sång, och Justyna Krzyżanowska, harpa och sång, har rötterna i svensk folkmusik och klassisk musik, men här trampar de på lite annan mark i sin skivdebut som duon Woodlands.

Den keltiska traditionen rymmer såväl svindlande vackra melodier som medryckande golvstampare. Låtarna på cd:n rör sig i ett gränsområde med traditionell irländsk och skotsk musik och ett försiktigt nyskapande. Tre kompositioner kommer från duon och alla arrangemang är deras. 

Vi hör en trivsam mellanfolklig blandning, lätt att tycka om. Musicerandet är jämlikt fördelat mellan fiol och harpa, sången förekommer mer sparsamt. Lägger man örat intill upptäcker man detaljer, små förskjutningar och hur de får energi av varandra i spelet. Den här musiken vill ha publiken nära, och en smula saknar jag (mest i sången) det elastiska suget och dramat i framförandet, som kan uppstå med en entusiastisk publik. Men det kommer nog när vi får trängas på intima konserter och pubar igen. Den drömskt vindlande Pastellskyar kompenserar rätt bra så länge.

 

Annonser