! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Nutida spelmansjazz Lira Gillar

Trondheim Jazz Orchestra

with Sofia Jernberg & Olav Luksengård Mjelva

Skivbolag: Heilo
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 21 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Trondheim Jazz Orchestra med ett tiotal medlemmar gör ofta samarbeten med olika sorters musiker, här med Olav Luksengård Mjelva med hardingfelan i centrum, tillsammans med norsk spelmansmusik från 1800-talet och första hälften av 1900-talet.

Tre arrangemang av Sofia Jernberg, två av pianisten Alexander Zethson och ett av norska cellisten Lene Grenager. Detaljer undersöks och tänjs, smidigt samsas spelmansmusiken med inslag av nutida konstmusik, modern jazz och improvisation. Alltid en puls, en gångart eller hårdsväng. Något lugnare hallingar och vildare pols (variant av polska från östra Norge).

Sofia Jernberg har en mästerlig röst ofta hörd inom fri impro, och den ljuder helt hemtam även i norsk folkmusik, där melodierna studsar lockande till oss. Hon och Olav Luksengård Mjelva födde idén för tio år sedan, inspelningen skedde 2014 efter ett antal konserter åren innan, och når äntligen våra öron! Sex låtar på femtio minuter.

Hardingfelan eller hardangerfelan har kortare hals än en fiol och resonanssträngar under greppbrädan, och är Norges nationalinstrument. Den spelades traditionellt solo och man (män) försökte ofta övertrumfa varandra i skicklighet. Flera av låtarna är tekniskt virtuosa kraftprov som spelmännen var tvungna att kunna behärska för att räknas på allvar. Avslutande Kjøbenhavneren är ett sådant, men här är det ingen som frågar efter vinnaren. Låten är som ett sprintlopp i knögglig terräng, fast avspänd i sprången och med gott humör!

Annonser