Skivrecension

Wilhelminas gåtor – ett musikaliskt 1800-talsquiz
Folk/konstmusik

Dan Knagg, Agnes Åhlund

Wilhelminas gåtor – ett musikaliskt 1800-talsquiz

Skivbolag: Gammalthea
Format: CD/DL
Recenserad av: Charlotte Olsson Scholz
Publicerad: 18 feb 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Elva gåtor ur Wilhelmina Stålbergs samling 1870-talets 100 bästa gåtor gestaltas här av Dan Knagg och medmusiker genom instrumental musik och spirande sång av Agnes Åhlund. Varje låt inleds med Saskia Husbergs inlevelsefulla uppläsning av gåtorna. Därefter övergår låtarna i korta musikaliska kompositioner varvid gåtorna sjungs fram.

De över 150 år gamla gåtorna är relativt långa och av naturliga orsaker kännetecknas de av ett ålderdomligt språk. Inte helt lätt för lyssnaren att gissa gåtornas svar men man kan ana att låttitlarna utgör facit. Detta visar sig till exempel i gåta 3 som lyder ”Säg vad är jag, ditt öga ser mig icke. Jag har ej form, ej något slags gestalt … / Jag är intet och jag är dock allt. Förutom mig kan intet väsen trivas. Med mig, med mig, dem alla införlivas.” Låttiteln är här följaktligen Luften. 

Musiken, och inte minst Agnes Åhlunds sång, lättar upp känslan av texternas ibland högtravande karaktär och tar dem till himmelska nivåer. I låten Ungdomen hörs hon även joddla vilket efterlämnar en gåta med gladlynt frågetecken. I låten Sången inramas en gåta av ett flamencosound, där Filip Runesson på fiol jazzar upp låten till ackompanjemang av bland annat andalusiskt handklappande. De musikaliska uttrycken i låtarna är därmed varierande, även teatraliska. Som helhet är kompositionerna snudd på mästerliga och det enda som önskas är att de inte var så korta som ibland två minuter.

Annonser