! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Avig duo

Marc Sinan & Oğuz Büyükberber

White

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 2 okt 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Denna duo gör det sannerligen inte lätt för lyssnaren. White består av två sviter, en skriven av vardera musikern och bestående av fem spår var, som är uppdelade över skivan. Elgitarristen Sinan, tysk med både armeniska och turkiska rötter, har gett sin namnet Upon nothingness, medan den turkiske klarinettisten Büyükberbers svit heter There. Den senare blandar skriven musik med fri impro, inklusive ett solostycke för basklarinett och ett för gitarr.
Bägge musikerna använder sig flitigt av elektronik för att förvränga och bygga ut klangerna, och musiken är en blandning av frijazz, elektroakustisk konstmusik och ibland närmast noise med massiva gitarrväggar. I Sinans kompositioner förekommer stundtals dessutom gamla arkivinspelningar av sjungande armeniska krigsfångar från första världskriget.
White är definitivt det mest svårlyssnade jag har hört från ECM:s digra katalog. Det betyder absolut inte att det är dåligt, men det är knappast en platta som kan snurra i bakgrunden. Den kräver en hel del uppmärksamhet för att komma till sin rätt.

Annonser