! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folksinger-songwriter

Kris Drever

Where the world is thin

Skivbolag: Reveal Records
Recenserad av: Jonas Linge
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

År 2000 började Kris Drever, uppväxt på Orkney-öarna, att spela på Edinburghs pubar. Han flyttade snart in till fastlandet och kom att spela med skotska folkmusiker. Kris Drever är autodidakt på gitarr och har skapat en egen fingerpickingstil med baslinjer med tumplektrum och ackord-följder som karaktäriseras av en speciell blandning av dur och moll som känns uppfriskande. På More than you know, en av låtarna här, hörs detta och stilen bemästras elegant i konstnärlig balans och krydda. Så vackra frasslut!

Hela utgåvan innehåller nio låtar varav åtta är av Drever och en av brodern Duncan Drever. Sångrösten har mycket karaktär och känns bekant i denna musikaliska kontext, kanske för att jag lyssnat så mycket på hans trio Lau. Låtarna känns lite indiepop men gitarristen Kris Drever håller i folkmusikflaggan.

Hans röst är säregen med sitt mörka läge och den skotsk-engelskt klingande dialekten gör sitt för att ge lyssnaren en upplevelse i melodisk förtätning och poesi. I låten Hunker down blir det en påminnelse om ett land drabbat av katastrofer likt covid-19. Dessa sånger handlar i sin poesi om den sköra tid vi lever i och hur allt kan rasa. I Hollow trees beskrivs vad som kan hända: ”If I am the first to go I hope you’ll take a lover”. 

Men upplevelsen av spännande och positiv musik bibehålls. Medverkande musiker är Louis Abbott på percussion, Euan Burton på bass, Ian Carr på gitarr, Siobhan Miller på sång, John Lowrie på klaviatur, Rachel Lightbody på munspel och Christian Sedelmyer på fiol.

Som soloartist har Kris Drever tidigare gett ut tre album och detta fjärde är ytterligare ett bevis på att han klarar sig utmärkt på egen hand, utan Lau.

Annonser