! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Nära men ingen cigarr

Rachael McShane & The Cartographers

When all is still

Skivbolag: Topic
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 7 sep 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Rachael McShane gjorde sig ett namn som en av medlemmarna i det vilda, starkt originella folkstorbandet Bellowhead, där hon spelade cello. Hennes första soloalbum kom för nio år sedan, medan Bellowhead fortfarande existerade. Det skilde sig väsentligt från gruppens stil, till förmån för en oengagerande jazzinriktning. Tanken var nog att följa sin egen väg, får man anta.
Uppföljaren When all is still är i stället en mer typisk folkplatta där jazztrions piano, bas och trummor har ersatts med gitarr och melodeon som ackompanjemang till McShanes cello, fiol, viola och sång, tillsammans med gästande bas, piano, blåsinstrument, mandolin och slagverk.
Sången är fortfarande McShanes svaga punkt även om hon har utvecklats och stärkt sin närvaro som sångerska sedan solodebuten, men variationen är liten, där finns ingen dynamik att tala om. De musikaliska arrangemangen är å andra sidan både trevliga och funktionella, med flera oväntade inslag som håller lyssnaren aktiv och uppmärksam.
Vad som lyfter skivan är de instrumentala spåren – McShanes fiolspel är oväntat imponerande för någon som främst har gjort sig känd som cellist i ett storband. Det är där som McShane och The Cartographers (Matthew Ord och Julian Sutton) verkligen når ut på riktigt.

Annonser