! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Samtida klassisk jazzsång Lira Gillar

Sinne Eeg & The Danish Radio Big Band

We’ve just begun

Skivbolag: Stunt Records
Recenserad av: Bengt Eriksson
Publicerad: 21 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Som hon vuxit i sin sång! Danskan Sinne Eeg har sjungit in i och ut ur sig själv. Nu sjunger Sinne, så låter i alla fall hennes sång i mina öron, med hela hon: stämband, kropp, liv. Rösten har också en sådan självklar styrka att hon matchar hela DR Big Band. Sångerskan är den hörbara huvudpersonen, oavsett om storbandet spelar alla på en gång eller olika musiker tar det ena personliga solot efter det andra.

Traditionell eller klassisk jazzsång, så får hennes sångstil beskrivas. Med betoning på hennes. Sinne Eeg personliggör denna vanliga jazzsång, så att den blir hennes egen samtida jazzsång, här och nu. Hon sjunger med samma fina känsla för melodier som rytmer, övergår naturligt till lite kort (ibland längre) scatsång.

Egna låtar, någon helt egen men oftast samskrivna, blandas med en standard som My favorite things (av Rodgers-Hammerstein) utan att jag ens tänker på det. Denna formidabla styrka och kvalitet har det egna materialet – och det vet Sinne. Annars skulle hon väl inte ha inlett albumet med titelmelodin We’ve just begun, just en egen låt.

Olika tempo och sväng, snabbare och lugnare. Åtta och en halv låtar på engelska samt en på danska, Hvorfor er lykken så lunefuld, och en annan, Samba em comun, som inleds på portugisiska men övergår till engelska. Lite av dansk visa respektive bossa-samba, vilket både bryter av och kompletterar. Mitt favoritspår är nog den halvegna Those ordinary things (parallell till Rodgers och Hammerstein-låten?) där Sinnes röst skapar vardagsdramatik i det stilla, lugna.   

Fast allt, hela albumet igenom, sjunger Sinne Eeg lika starkt och bra, självklart och personligt. Låt säga, klassiskt fast eget.

Annonser