! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Avantgarde-jazz

The Art Ensemble Of Chicago

We are on the edge – a 50th anniversary celebration

Skivbolag: Pi Recordings
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Bara två av de ursprungliga medlemmarna av Art Ensemble of Chicago är ännu i livet, så saxofonisten Roscoe Mitchell och percussionisten Famoudou Don Moye är nu veteranerna som tillsammans med musikaliska ”gäster” i yngre generationer driver projektet vidare och fortfarande skapar det som de en gång lanserade som alternativ genrebeteckning i stället för benämningen jazz: ”great black music – ancient to the future”.
De var ju på sin tid pionjärer i avantgardejazzen och även inom world music, men mycket har hänt under de femtio år som gått. De nya medarbetarna kan knappast fylla tomrummet efter personligheter som Joseph Jarman och Lester Bowie, och det faktum att det är hela femton medmusikanter gör nog bara detta nya skivprojekt otydligare i konturerna.
Stundtals är det som om solisten ackompanjeras av en stråkkvartett och man upplever då en närhet till västerländsk konstmusik snarare än afroamerikanska rötter. Albumet består av två cd-skivor, den första studioinspelad och den andra liveinspelad med några av gruppens klassiska kompositioner. När poeten Moor Mother (den ende av de nya medarbetarna som gör ett större intryck) läser sin dikt som givit titel åt albumet: ”We are on the edge of victory …”, då förstår man att motståndet mot kommersialismen lever kvar. Jag hade bara önskat att musiken gjorde ett lika starkt intryck som dikten …

Annonser