! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Somaliland-rock

Sahra Halgan

Waa dardaaran

Skivbolag: Buda
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 21 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Sahra Halgan är en artist från den självutropade staten Somaliland, enligt vissa skribenter en ikon för sitt hemland. Hon började framträda redan i trettonårsåldern. På senare tid har hon turnerat flitigt och bildat trio med Maël Saletes på gitarr och sång samt Aymerik Krol på slagverk och sång. På det här nya albumet är de ett fullt band eftersom konstellationen nu utökats med keyboardisten Graham Mushnik.

Skivan innehåller en del traditionellt, kända örhängen från den tid då musikscenen var som störst i Somalia med bland annat rena kärlekssånger. Sen finns det några sånger som vill synliggöra Somaliland och dess fyra miljoner stora befolkning för världen. Och texter med budskap om fred och besinning.

Waa dardaaran är svängig skiva med en något rustik retrokänsla. Hypnotiska, lite rockiga gitarr-riff, orgel och taktfasta handklapp/slagverk. Lägg därtill Sahra Halgans traditionella sångstil som delvis känns igen från andra artister från länderna kring Afrikas horn – för ett otränat öra lite svårtillgängligt eftersom det dessutom sjungs på ett för mig främmande språk. Men känslan av retro och ett inte överdrivet polerat sound är ändå behållningen av skivan.

Annonser