! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Somali-funk

Dur-Dur Band

Volume 1, Volume 2 & previously unreleased tracks

Skivbolag: Analog Africa
Recenserad av: Christopher Thorén
Publicerad: 21 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Somali har legat lite i skuggan i den stora återutgivningsvågen av gamla grooves från Afrika som pågått ett bra tag nu, inte minst Ethiopiques-serien. Anledningen är antagligen det tragiska krig som slitit sönder landet sedan 1990-talet, för brist på bra musik råder det definitivt inte.

Den som vetat var den ska leta har kunnat hitta musiken. Låtarna spelas fortfarande på somaliska bröllop i diasporan, men nu görs den tillgänglig för en större publik. Dessutom med en del tidigare outgivet material.

Att musiken spelas på bröllop är ingen slump, för det är dans- och festmusik vi lyssnar på. Traditionell musik blandad med annat som bandet gillar. Amerikansk soul och funk finns här tillsammans med highlife och an aning reggae. Blandningen blir en alldeles speciell sorts sväng med drag från grannarnas ethiojazz, men ändå med en egen särprägel. Språkets klang gör så klart sitt.

Ljudkvaliteten är inte på topp, men imponerande att det trots krig har bevarats sedan 1980-talet. Den snygga inpackningen och bookleten gör också att du ska ha det här fysiskt.

Tillsammans med somali-samlingen Sweet as broken dates och tidigare släpp på Awesome Tapes From Africa så är denna återutgivning av deras första två skivor ytterligare ett kulturellt hjältedåd

Annonser