Skivrecension

Örongodis för psalmfrälsta

Svenska 
Psalmjazztrion

Vol 5: Bach

Skivbolag: Fritzén Musikproduktion
Recenserad av: Alexandra Ullsten
Publicerad: 28 maj 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Svenska Psalmjazztrions koncept bygger på att arrangera och improvisera över psalmer, som de spelar in på skiva och åker på turné med i svenska kyrkor. Fyra psalmalbum har det blivit sedan trion bildades 2005. Nu kommer trions femte album som uteslutande innehåller musik av Johann Sebastian Bach.

Jonathan Fritzén (piano), Martin Östholm (kontrabas) och Niklas Bodin (trummor) bjuder på jazztolkningar av de mest kända och kanske lite slitna örhängena av Bach: Ave Maria, Air, Arioso, Menuett i G dur och G moll, Badinerie med flera. Trions samspel är fortsatt av hög kvalitet med lyhörda och kreativa infallsvinklar.

Men av alla 1100 verk som Bach komponerade under sin livstid har tyvärr Psalmjazztrion bara valt ut stycken som redan tidigare spelats, spelats in och tolkats av oändligt många utövare i varierande genrer. Helhetsintrycket av skivan blir tyvärr mer en upplevelse av örongodis à la Lars Roos än nydanande à la Glenn Gould. Men de redan frälsta Psalmtriofansen finner nog skivan riktigt trivsam.

Annonser