Skivrecension

Vol 1
Spansk folkmusik Lira Gillar

Cabra

Vol 1

Skivbolag: Segell Microscopi
Format: CD/DL
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 31 maj 2024

Dela den här recensionen:

En gång i tiden försökte jag ha något slags överblick över vilka musikprojekt Efrén López ingick i, men med denne osannolikt flitige multiinstrumentalists arbetstakt blev det snart omöjligt. Det verkar ibland som om han presenterar ett nytt band i veckan. Cabra skivdebuterar nu men medlemmarna har spelat ihop i olika sammanhang i ett antal år, och i den här kvartettkonstellationen är det traditionell musik från de olika spanska regionerna som står i fokus, med föredömliga beskrivningar i skivhäftet av varje spårs ursprung.

Isabel Martín sjunger och spelar tamburiner, Carlos Ramírez spelar gamba, kretensisk lyra och andra stråkinstrument medan Juan Fransisco Ballestero blåser i säckpipor, flöjter och rörbladsinstrument. Efrén López når här upp i nästan femtio (!) sträng- och slagverksinstrument, och får in allihop i intressanta och välgjorda arrangemang där varje låt verkligen skiljer sig rejält från de andra. Bolero vell är lågmäld med dramatisk sång och mäktig basluta, i andra spår smattrar kastanjetter och tamburiner, vevliror och säckpipsborduner brummar, komplexa rytmer med mängder av olika slagverk vävs ihop och otaliga strängstämmor slingrar sig runt varandra. I ett spår används till och med ett traditionellt slagverk som närmast låter som rasslande kedjor. 

Vol 1 visar verkligen hur mångskiftande musiktraditioner det finns i Spanien, men är också ännu ett i raden av mästerliga album från López och hans medmusiker. Vilket förstås inte är ett dugg förvånande.


Fler recensioner

Annonser