! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Yvigt, närvarande och fritt Lira Gillar

Sol Tors Taverna

Vol 1

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det startar med en kort och intensiv version av Ornette Colemans Emotions som Don Cherry, John Tchicai och de andra i The New York Contemporary Five spelade på en liveskiva från Köpenhamn en gång i tiden. Med en gång vet vi att bandet gräver i frijazzens verktygslåda, det finns även en låt som heter Hej Haden (en vink till Charlie Haden), men också länkar till landsmän som Roland Keijser och Arbete och Fritid, inte minst i Hambo. Ibland kan Sol Tors Taverna även lägga sig nära Martin Küchens Angles-projekt. 

Isak Hedtjärns Ballad till gårdagen, som avslutar skivan, är som en gammal sentimental matinéfilm i örat, med en nostalgisk känsla samtidigt som musikernas passionerade inställning övertygar. Närvarokänslan är där hela tiden. Vilhelm Bromanders D-dur är en annan ballad med djup. 

Låtarna är yviga, på ett positivt sätt. Isak Hedtjärn sticker ut, med sin klarinett, och som låtskrivare, men jag gillar även hur de tre olika saxofonisterna Oskar Carls, Gustav Rådström och Pelle Westlin klättrar i samma träd. Oskar Carls är, precis som trummisen Tor Sjödén, även medlem i det utagerande rockbandet Viagra Boys. Men några rocktendenser finns inte i musiken. Däremot en liknande ofiltrerad energi.

 

Annonser