! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Lettisk postfolk

ZeMe

Visuma vizošā tumsa

Skivbolag: Lauska/CPL-Music
Recenserad av: Lennarrrt Olausson
Publicerad: 22 sep 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Laima Jansone bemästrar så väl kokles – den cittra som är det viktigaste instrumentet inom lettisk folkmusiktradition – som mungiga med bravur. Producenten och dj:en Monsta (Uldis Cīrulis) smyckar dessa akustiska toner med scratch och diverse elektronika. Duon kallar sej ZeMe, och har tagit sitt namn från den kvinnliga gudomen i lettisk mytologi där Zemes Māte är Moder Jord. Toms Poišs kompletterar då och då med sin bas. Det som sticker ut ordentligt på albumet Visuma Vizošā Tumsa är låten Bumbulēt! Här inkluderas en vokalinspelning med Karlīne Puraviņa, inspelad 1968, från lettiska folklorearkiv. Detta är en märklig och omtumlande upplevelse. Jag undrade faktiskt vid första lyssning vad detta spår ens gör på albumet, men efter ett flertal lyssningar kan jag bara konstatera att det är just Bumbulēt! jag kommer att bära med mig från ZeMes kulturgärning långt in i framtiden.

Monsta flyttar sömlöst detaljer fram och tillbaka i produktionen, vilket ger ett psykedeliskt, ambient, svävande kalejdoskop av suggestiva ljud. Det blir likt en lägerbål i naturens egen katedral, visad i VR-miljö med rogivande färger där digitala havsvågor sakta rullar in mot stranden under stjärnbeströdd himmel med fullmåne. Där i horisonten syns både norrsken och ett fyrverkeri långt bort i fjärran …
Mörkret blir möjligen tätare i universum, men albumet Visuma vizošā tumsa där ZeMe förvaltar och förnyar det uråldriga lettiska musikarvet är minsann en ljusglimt från andra sidan Östersjön.

Annonser