! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Nytolkade folkklassiker Lira Gillar

Diverse artister

Vision & revision

Skivbolag: Topic
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 22 sep 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I år fyller Topic Records, världens äldsta oberoende skivbolag, 80 år. Som en del i firandet har man låtit tjugo av dagens bästa brittiska folkartister göra sina egna versioner av sånger från bolagets inspelade skatter. En lysande idé som bara blir bättre av att många av de inbjudna artisterna (Oysterband, Richard Thompson, Lisa Knapp, Lankum, med flera) aldrig har spelat in för Topic förr.

Vision & revision är en dubbel-cd med en acceptabel spridning mellan män, kvinnor, grupper och mellan äldre och yngre artister. Och blandningen av mer och mindre kända sånger gör samlingen än mer intressant.

Några artister låter som man förväntar sig (Martin Simpson, Oysterband, Nancy Kerr, Martin Carthy) och de flesta är ganska trogna originalversionerna. Men det är härligt att höra hur vital den 84 år unga Peggy Seeger låter på sin version av Mike Watersons Jack Frost.

Josienne Clarkes oförställda tolkning av The bank of the sweet primroses, med gitarr av Ben Walker, är en annan pärla, liksom Olivia Chaneys Polly Vaughan, Lisa Knapps I wish my love was a cherry och Emily Portman & Rob Harbrons The Bay of Biscay.

Jag skulle lätt kunna räkna upp mer än hälften av albumets sånger men det viktigaste med Vision & revision är dels att den visar upp en del av Topics låtskatt, dels att den visar att återväxten är god, vad det gäller unga artister som är villiga att ta sig an traditionella sånger.

Annonser