! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Sång till gitarr Lira Gillar

Örjan Hjorth & Christer Ågren

Vinterrosor – Schlager III

Skivbolag: YTF Records
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 11 mar 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Finns det schlager nu för tiden? ­Wikipedia berättar: ”Den genre som i dag kallas schlager kom till under slutet av 1800-talet som ett försök att skapa folklig musik. […] efterkrigstiden var schlagerns största tid […] Tv och radio utvecklades och marknaden för underhållningsmusik växte.”
Vi i viss ålder och en bakgrund utan alltför finkulturell belastning, kan nog hävda att Anita Lindbloms från engelskans översatta Sånt är livet slog ner som en musikbomb 1961, och spåren efter kratern finns fortfarande kvar här och där. Kolla bara Shamim Naghedis och Urban Turbans utmärkta version från 2017, eller Anne-Lie Rydés från 1992.
Christer Ågrens nedtonat vemodiga tolkning av den rätt adrenalinstinna låten är helt enkelt existentiellt djärv, ledsagad av ett enkelt, effektivt gitarrkomp och försiktigt munspel, och ett stramt självklart gitarrsolo av Örjan Hjorth.
De sjunger varannan sång, nio stycken på knappt trettiotvå minuter. Alltid på väg, Mest av allt, Börja om från början. De lyckas placera sångerna i nuet genom att ta dem och människans villkor på allvar, och utan att på något sätt försöka vara moderna. Två rader från låten Liljor: ”Vill du inte ge mig blommor när jag lever, kom inte med dom sen när jag har dött.”

Annonser