Skivrecension

Vill du leka? 
Folkpopexperiment med nyckelharpa

Fredy Clue

Vill du leka? 

Skivbolag: Kakafon
Format: DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Nyckelharpa och sång möter beats och elektroniska ljudbilder på ett minialbum, eller en ep som debutanten själv väljer att kalla plattan. Vill du leka? rymmer åtta korta låtar och temat för skivan är det ickebinära och att fokusera på livet. Via meditation hittade Fredy Samuel Lundh fram till målet med sin musik, och valde ett passande artistnamn i Fredy Clue. Artisten hittade nyckeln i nyckelharpan. 

Sången kan vara elektroniskt förvrängd, som i de runt minuten korta Do you wanna play? och Det ringer en klocka, låtar som närmast påminner om Laurie Andersons experiment. I Vad gömmer du? och Kärlekssång kommer nyckelharpan in i soundet, medan Jag vill veta nåt om vägen har något episkt över sig, ett slags allsångsanthem. Bordunstinna Att blomma avslutar skivan med nyckelharpa och eteriska stämmor som möter jojk-liknande sång. 

Skivan Vill du leka? är en vild, personlig korsbefruktning av stilar och grepp från denna medlem av Bäckafall och Furuhill. En lekfull musikalisk färd där pop, folkmusik och electronica möts i Göteborg. På några spår medverkar musikervännerna Mårten Hillbom (slagverk), Sabina Lilja (piano, sång) och Julia Bengtson (sång, samplingar).


Fler recensioner

Annonser