Skivrecension

Vegetables / Proof
Mer örongodis med trumpet Lira Gillar

Lina Allemano Four / Bloop

Vegetables / Proof

Skivbolag: Lumo Records
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 28 maj 2021

Dela den här recensionen:

För drygt ett år sedan lovordade jag här i Lira de parallellt utgivna albumen Rats and mice och Glimmer glammer med den kanadensiska trumpetaren Lina Allemano. Nu kommer ytterligare två mycket hörvärda album; dels Vegetables med hennes huvudformation Lina Allemano Four, dels duoutgåvan Proof med Mike Smith på elektronik.

Vegetables är sjätte albumet med en kvartett som varit intakt i över femton år, och att samspelet mellan Allemano och altsaxofonisten Brodie West, basisten Andrew Downing och trumslagaren Nick Fraser sitter som nytvättade jeans är ingen överdrift. De sex grönsaksbetitlade spåren på Vegetables, samtliga skrivna av Allemano, blandar improvisation och noterad komposition och är lika oförutsägbara som fyllda av spännande dialoger och energifylld glädje. Öppningsspåret Onions skickar exempelvis inledningsvis en referens till Dizzy Gillespies Salt peanuts, men övergår snart till något helt annat. Samtidigt som det inte är frågan om jazz av konventionellt märke finns en tydlig struktur bakom de skenbart slumpartade interaktioner mellan musikerna som präglar innehållet.

Mer utmanande och intresseväckande är musiken i de åtta spåren på duon Bloops skiva Proof. Här är Allemano i sitt esse; hon vrider och vänder på tonerna, suckar och stönar, grymtar och klagar, viskar och fräser som för att manifestera eller proklamera klanger vi varken känner igen eller är förberedda inför. 

När Mike Smith dessutom lyfter trumpetsoundet in i en annan dimension med loopar, ekon, distorsion och andra elektroniska effekter blir resultatet inte mindre remarkabelt. Härligt märkvärdig musik.


Fler recensioner

Annonser