Skivrecension

Vayter
Klezmer

Anne Kalmering & Stahlhammer Klezmer Classic

Vayter

Skivbolag: Kakafon Records
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 15 sep 2019

Dela den här recensionen:

I vintras kom skivan In memory där Stahlhammer Klezmer Classic Trio med violinisten Semmy Stahlhammer, dragspelaren Miriam Oldenburg och cellisten Isabel Blommé återvände till den musik som bröllopsorkestern Stahlhammer Klezmer spelade i södra Polen under tidigt 1900-tal. En orkester som leddes av Semmy Stahlhammers farfar Zisel.

Till skivan Vayter – vidare, framåt på jiddisch – har den moderna upplagan av klezmerorkestern tagit med sig sångerskan Anne Kalmering, ett samarbete som enligt de föredömliga konvoluttexterna inleddes på ett bröllop för tio år sedan. Kalmering sjunger bland annat poeten Leah Rudnickis vaggvisa Fåglar som slumrar på grenarna som skrevs för de många föräldralösa barnen i Vilnius getto och dansvisan Di Mizinke som handlar om när den yngsta dottern ska gifta sig.

Kalmering och trion landar i en finstämd kammarklezmer som stävar fram över ett grovt trägolv. Mitt i varpen ligger Stahlhammers violin som en livstråd genom tiderna. Kalmering sjunger på jiddisch men texterna finns översatta till svenska och engelska och sångerna är dessutom försedda med en kort förklaring av bakgrund och tillkomst. Klezmer för finsmakare där intet saknas av glädjen, sorgen, vemodet och längtan.


Fler recensioner

Annonser