Skivrecension

Värmland 
Duo med viola och moraharpa

Rubinsztein Karlsson

Värmland 

Skivbolag: Kakafon Records
Format: CD/DL
Recenserad av: Alexandra Ullsten
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Polskor från Värmland och Närke, det är innehållet på denna debutskiva med Anna Rubinsztein (viola d’amore) och Anna Karlsson (viola d’amore och moraharpa). I tio års tid har dessa traditionsbärare spelat folkmusik ihop; på stämmor, i Västanå Teaters sommaruppsättningar och danskvällar. 

Nu gör duon debut på skiva med låtar från Värmland, med omnejd, samt gränstrakterna till Norge. De tar vid efter den äldre generationens kända värmländska spelmän; Mats Edén, Mats Berglund, Olov Andersson med flera. Genom att leta i arkiv och notsamlingar har Rubinsztein/Karlsson sedan byggt vidare på sin repertoar av Värmlandslåtar. 

Albumet innehåller totalt fjorton låtar där polskorna dominerar, för det är lusten att locka till dans som driver duon. Och dansa vill man gärna göra till flera av låtarna, som till exempel skivans enda utsocknes låt, Närke, en polonäs efter Anders Norudde. Andra låtar passar bättre till stilla kontemplation, som Atle Lie Jensen, en pols efter Mats Berglund. Vi får höra ett rasande fint duospel med kanhända en något enahanda ljudbild i längden. Duon kommer nog mer till sin rätt live och i spel till dans.


Fler recensioner

Annonser