! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Mustiga nytolkningar av lettisk folkmusik

Lata Donga

Variācijas

Skivbolag: CPL Music
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 15 sep 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Musikerfamiljen från Lettland ger ut sitt debutalbum där de tolkar lettiska folksånger på bred front. I familjen ingår det folkmusiker och musiketnologistudenter som spelar folkmusik i tredje generationen. Två i gruppen ingår även i den omtalade folkmusiksextetten och vokalgruppen Tautumeitas.

Lata Donga har dykt ner i det mångbottniga lettiska folkmusikarvet, plockat upp en del intressanta spår, vidareutvecklat dem, arbetat med egna (både traditionella och moderna) arrangemang samt tillfört några instrument från andra kulturer.

Det käraste lettiska stränginstrumentet kokles (som liknar den finska kantelen) hörs tydligt på öppningslåten Cel vārtīnus som är den kanske mest traditionella låten på albumet. Enligt den vackra symboliken i den lettiska folktron föreställer strängarna i kokles solen.

Den kraftfulla a cappella-låten Es leiguti är en midsommarsång som hela familjen sjunger tillsammans. Lineņi är likaså a cappella framförd av den kvinnliga styrkan i gruppen. Rūtoj bite är ett atmosfärisk stycke som utnyttjar syntens oändliga skaparförmåga. Instrument från andra traditioner berikar melodierna på spåren Zaļā suodeņā (det indiska stränginstrumentet sarod) och på Sastdiņ guoju (darbuka från Mellanöstern). Det avslutande spåret, den välkända Tumša nakts, spelas mäktigt till tonerna av en säckpipa. Här och där genom hela albumet hörs även piano, gitarr, kontrabas, saxofon, syntar och elektroniska element med programmering som en brygga in i moderniteten.

Albumet är som en symfoni till fosterlandet Lettland. Sångerna härstammar från olika regioner i landet, de representerar olika stilar, framförs med varierande arrangemang, instrumentering och tekniker. Precis som albumtiteln (”Variationer”) antyder, så har resultatet blivit en rik samling bröllops-, midsommar-, vår- och höst-, skörde- och herdesånger framförda med ett fräscht uttryck som utnyttjar stämsångens omfångsrika och polyfona möjligheter.

Annonser